Şeker Mahallesi İsmail Beliğ Sk. Yüksek Apt. No:1/B Selçuklu / KONYA
0 332 322 90 87
tr

Yapısal Kablolama

25.07.2020
1.155
Yapısal Kablolama

Firmamızın bünyesinde bulunan bilgisayara ve elektik teknik servis ekipmanımız ihtiyacınız olan kabin ve kabinet yerinde tespit edip belirler.Kabin ve kabinet ekipmanları altyapı ihtiyaclarınızı ve gerekli olan ekipmanın montajı kablolamasını yaparak teslim eder.

Keşif ve İnceleme:

Belirlenmesi gerekenler:

* Toplam aktif ve pasif kullanıcı sayıları ve yerleri
* Kullanıcıların binaya/odalara/kampüse ait dağılma şekilleri
* Kullanıcılar için önerilecek prizlerin (Outlet) yerleri ve tipleri
* Kullanıcı ve kabinetlerde aktarma kablolarının (Patch Cords) uzunlukları
* Binanın/kampüsün büyüklüğüne ya da kullanıcıların buralardaki yoğunluğuna bağlı olarak kaç Ara Toplanma Merkezi’nin oluşturulacağı tespit edilir
* Ana Toplanma Merkezi’nin yeri, uçlardan Ara Toplanma Merkez’lerine yapılacak yatay ve Ara Toplanma Merkezleri’nden Ana Toplanma Merkezi’ne yapılacak dikey kablolama ile sağlanır
* Keşif çalışmasından sonra aktif ve pasif uç sayıları, kablolar için geçiş güzergah mesafeleri belirlendikten sonra tasarım aşamasına geçilebilir.

KULLANILAN KABLO TİPLERİ

KABLO TİPİ  CATEGORY 5e UTP 4x2x24 AWG

Kullanım yerleri: Bu kablolar bilgi iletişim sistemlerinde 100 Mbit hıza kadar analog ve dijital sinyal iletiminde kullanılır. Standart kullanımlar, dosya, yazıcı paylaşımı için önerilir. Maliyeti daha ucuzdur.

KABLO TİPİ CATEGORY 6 UTP 4x2x24 AWG

Kullanım yerleri: Bu kablolar bilgi iletişim sistemlerinde 300 Mbit hıza kadar analog ve dijital sinyal iletiminde kullanılır. Server bulunan sistemlerde dosya, yazıcı paylaşımı, uzak bağlantı yapılacak sistemler için önerilir. Maliyeti daha yüksektir.

Standartlar: Kullanılacak UTP Kablo, sonlandırma ve aktarma işlemlerinde kullanılan bütün bileşenler (patch panel, data prizi, patch ve drop kablolar) EIA/TIA-568B , 4  çift iletkenli ve aksi belirtilmediği sürece CAT5E veya tercihen CAT6 standardında olacaktır.

Patch Panel Sayısı: Toplam uç sayısına bağlı olarak 12, 24 veya 48 portlu Cat5e ya da Cat6 tipte UTP/STP Patch Paneller kullanılmalıdır. Patch Panellerin kurulacağı kabinet yüksekliği ve aktif cihazlara ulaşma mesafesine bağlı olarak aktarma kablolarının boyları ortalama 0.5 mt ile 1 mt arasında olması idealdir.

Kablo tipi ve Metrajı: Yapılan keşfe göre Cat5e ya da Cat6 standardında UTP/STP kablolar kullanılmalıdır.

YAPILACAK İŞLEMLER

* Çekilen kablolar her iki ucundan da kolay izlenebilir bir şekilde numaralandırılacaktır. Her veri prizinde ve patch panel üzerinde etiketleme yapılacaktır.
* Kullanıcı oturma mekanlarında (aksi belirtilmediği sürece) bir RJ-45 jack bulunan ve CAT5E standardında prizler kullanılacaktır. Bu prizlerden kullanıcı bilgisayarlarına en az 3 (Üç) metre uzunluğunda aktarma (patch) kablolarıyla bağlantı yapılacaktır
* Kurulumu gerçekleştirilecek UTP kablonun uzunluğu hiçbir yerde 90 metreden fazla olmamalıdır. 90 metreyi geçecek noktalarda araya switch, hub eklenecektir.
* Konnektörler, kablo uçlarına fiziksel zayıflık ve kablo sıyrılmasına neden olmayacak şekilde düzgün olarak takılacaktır
* Kablo sonlandırmasına dikkat edilecek ve mekanik sağlamlığı sağlanacaktır. Priz sonlandırmaları ve patch panel sonlandırmalarında bu hususa dikkat edilmektedir.
* Kablo Testleri; gerekli görüldüğü takdirde, yapılacak tüm kablolamanın (data prizi ve patch panel dahil) CAT5E standardına uygunluk testi yapılır
* UTP Prizler ve aktarma kabloları: Tüm UTP prizler CAT-5E standardında olacaktır. Priz üzerlerinde etiketleme için yeterli alan bırakılacaktır.

KABLO TOPLANMA MERKEZLERİ
Kabloların toplanacağı merkezlerin seçiminde dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir:Seçilecek yer mümkün olduğunca kablo çekilecek yerlerin merkezinde kablo çekilecek yerlere maksimum 90 m uzaklıkta olmalıdır. Her katta ara toplama merkezi oluşturulmalı ve bu ara merkezler binanın ana merkezinde toplanacaktır. Bu merkezlerin yakınından elektrik, su ve ısıtma tesisatı geçmediğinden emin olunmalıdır. Ayrı bir oda tahsisinin mümkün olmadığı durumlarda kabinetler yerden mümkün olduğunca yüksekbir şekilde konumlandırılır. Kablolar toplanma merkezlerinde ve kabinetlerde en az bir (1) metre pay kalacak şekilde sonlandırılır.

Kabinet: Kablolama dağıtımı bir merkezden, dağıtık yıldız topolojisi ile yapılacaktır Kilitli kabin kullanılır. Kabin içine, kullanıcı sayısının en az % 30 (YüzdeOtuz) fazlası kadar aktarma kablosu yedek olarak konulur. Aktarma kablolarının uzunlukları, ürün garantisini değiştirmeyecek şekilde, 0.5-1.5 m olarak kullanılır.

Kabinetde pasif ağ donanımı, çekilecek uç sayısından % 30 (Yüzde Otuz) fazlası kadar genişlemeye yönelik olarak tesis edilir. Kabinet, içerisinde yer alacak aktif ağ donanımının elektrik beslenmesini sağlamak için sigortalı ve topraklı, tüm cihazlar beslendikten sonra en az 2 adet boş priz bırakılır. Herhangi bir müdahaleye olanak sağlayacak dört bir yandan erişime uygun şekilde kapaklı yapıda olacak olan kabinet, ayrıca kablo güvenliğini sağlayacak fiziksel açıklığa da sahip olarak konuşlandırılır. Ayrıca Kabinet içinde gelişmelere açık olacak biçimde yüzde 20 oranında bir alanda boş bırakılır

KABLO KANALLARI

Bina içinde yapılacak uygulamalarda kabloların hem korunması hem de estetik olarak görünüşün sağlanması için uygun boyutlarda kablo kanalları ve köşe dönme ekipmanları kullanılır (25x75mm,40x100mm gibi). Kablo kanalı seçiminde; kanal kapaklarının kolay açılır/kapanır olması, esneklik, duvarlar ile yerleşim ve renk olarak uyumluluk göstermesi için dekoratif PVC kablo kanalları seçilmelidir. Seçilen kanalllar TSE standartları ile uyumludur.

Katlar arası kablo geçişleri ve kat içinde yer alacak kablo dağıtımı, kanal içerisinden yapılacaktır. Katlar arası ve kat içi dağıtımı gerçekleştirecek kablo kanalları ilerideki eklemeler dikkate alınarak, % 20 (YüzdeYirmi) daha fazla kabloyu içerebilecek şekilde monte edilir.. Kablo kanalı döşenmesi sırasında kat arası ve kat içindeki geçişlerdeki tüm delme işleri dikkatlice yapılarak kabloların katlar arsı aktarımı sağlanır.

Kablo kanalları, tüm UTP veya fiber kabloların geçtikleri yerlerde tam kapalı ve kapaklı, ortam koşullarına ve taşınacak kablonun tipine uygun olarak seçilir. Köşe dönüşleri, dirsekler, ayrılma bölgeleri bu amaçlarla üretilmiş olan kanal aksesuarları ile yapılır Kanallar, kablolara yapılacak her türlü müdahaleye imkan verecek şekilde yerleştirilerek, birleşim yerlerinde kablolara zarar verebilecek çapaklar bulunmayacak şekilde kesilir. Kanal birleşim yerlerinde esneme ve açıklık bulunmamasına özen gösterilir.

Fiber Optik (F/O) Kablo tipi, Metrajı ve Sonlandırılması:

Keşfe göre, kullanılacak F/O’nun yedekleri de dahil olmak üzere kaç damarlı olacağı, mesafelere bağlı olarak Single Mode (SM) yada MultiMode (MM) kablo seçimi, kablo tipinin indoor/outdoor olarak belirlenmesi, sonlandırma konnektör tipinin ST yada SC (ya da standart olmayan MTRJ, LC etc) olarak belirlenmesi, F/O kabloların kabinet içinde yada duvar tipi sonlardırma kutularında oluşturulur.

Kullanılacak ilave malzemelerin belirlenmesi:

Özellikle UTP kabloların döşenmesi sırasında kablo kanalı ile geçilemeyecek güzergahlarda duvar içi plastik boru, çelik tava/boru, elektrik etkilerine ve zorlanmaya karşı korumayı sağlamak için çelik spiral/boru kullanılır. Benzer ürünler özellikle zorlanmalardan korumayı sağlamak için F/O kablolar için de kullanılır.

DİĞER STANDARTLAR

Kabloların zorlama, bükülme gibi nedenlere maruz kalmadan standartlara uygun şekilde çekilmesinin sağlaması çok önemlidir. Gerekli olduğu şartlarda UTP ve F/O kabloların koruyucu malzemeler içine alınır (Kablo kanalı, çelik spiral tava/boru/tava, plastik boru gibi)Kullanıcı ve Patch Panel taraflarında özellikle standartlara uygun RJ45 ve F/O konnektör sonlandırmalarının en az veri kaybını sağlayacak şekilde uzman ekibimizce  yapılır .Kullanılacak olan Cat-5e, RJ45 jack’ler uluslararası standartlara uygun olarak ,jack’lerin üzerinde 568 A ve 568 B standartlarına ait renk kodları bulunması önemlidir. Aksi belirtilmediği sürece utp prizlerdeki RJ45 jack’ler üzerinde bulunan 568 B standardına göre punch tool’lar ile çakılır. Uç takibini kolaylaştırmak için etkili ve yıpranmayacak biçimde bir etiketleme çalışması yapılır

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: